„Teatrul Foarte Mic se închide în urma intrării în vigoare a Legii 282 din 18 noiembrie 2015. Chiar dacă, în 2006, clădirea figura în Planul de acţiuni al Guvernului din 2006 până în 2011, inclusiv, ca proiect de consolidare în curs de elaborare. Chiar dacă dosarul de expertiză, ce cuprinde acordul Asociaţiei de Proprietari care locuiesc deasupra sălii, este depus la Primărie. Chiar dacă s-au primit asigurări că se vor demara lucrările de consolidare. Nu ştim cât ar dura aceste lucrări şi nici când vor începe. Un lucru este cert: se închide un spaţiu dedicat unei generaţii de artişti care cred că teatrul trebuie să fie puternic, să tragă semnale de alarmă, să stârnească luări de poziţie”, informează un comunicat.
Potrivit sursei citate, perspectivele nu sunt multe şi nici încurajatoare. „Mutarea spectacolelor pe scena de la Teatrul Mic, în acest moment, va produce alăturarea a două strategii repertoriale antagonice şi o dezorientare a publiculului deja format al sălii de la Mic. În plus, presupune probleme tehnice majore de adaptare, depozitare decoruri şi costume, de programare lunară, în acelaşi spaţiu, a 25 de spectacole, reprezentând producţiile celor două săli reunite. Găsirea unor săli alternative pentru spectacolele marca TFM duce la risipirea lor pe diverse scene şi, din nou, pierderea identităţii lor comune. Oprirea lor înseamnă, dincolo de renunţarea la o investiţie financiară, întreruperea brutală a demersului unor artişti implicaţi. Soluţia este găsirea unui alt spaţiu până când clădirea va putea fi redeschisă. Un spaţiu de aproximativ 100 de locuri, care să permită desfăşurarea în condiţii optime a producţiilor în cauză. O sală în care să fie posibilă o programare similară cu cea de la TFM. Un loc în care să putem din nou să îi implicăm pe cei care vor un teatru angajat, contemporan, vital”, se mai arată în comunicatul citat.
Teatrul Foarte Mic a avut în ultimul an cinci premiere, iar a şasea este în curs de finalizare. În 2016, pentru această sală erau planificate alte cinci producţii. „Pentru ele, cele care sunt şi cele care vor urma, pentru artişti, dar mai ales pentru publicul care vine la teatru pentru a găsi pe scenă puncte de vedere asupra unor realităţi ale lumii lor, căutăm spaţiu!”, spun reprezentanţii Teatrului Foarte Mic.
Clădirea în care funcţionează Teatrul Foarte Mic se află pe lista imobilelor expertizate tehnic şi este inclusă în clasa I de risc seismic, care prezintă pericol public. Instituţia a fost închisă pe data de 24 noiembrie.
Sala Studio a Teatrului Mic a fost inaugurată în 1979, cu un spectacol semnat de Silviu Purcărete. Teatrul Foarte Mic, cum a fost denumit încă de la deschidere, a fost spaţiul recitalurilor actoriceşti performante, al experimentului regizoral şi, mai recent, al generaţiei dramAcum. Regizori precum Gianina Cărbunariu, Ana Mărgineanu, Diana Iliescu, Radu Apostol, Ioana Păun şi dramaturgi precum Peca Ştefan şi Maria Manolescu au găsit la Teatrul Foarte Mic un punct de sprijin la începutul afirmării lor profesionale. Numele Teatrului Foarte Mic stă sub semnul prospeţimii, al experimentului şi al primelor şanse, potrivit site-ului oficial al instituţiei.
Din septembrie 2014, directorul Teatrului Mic (cu sediul pe strada Constantin Mille) şi al Teatrului Foarte Mic din Bucureşti este actorul Mişu (Mihai) Dinvale.